Home » Beauty tips » 11 tips voor het gebruik van zelfbruiners

11 tips voor het gebruik van zelfbruiners

Leestijd: 5 minuten

Van een mooi bruin kleurtje worden we allemaal vrolijker. Maar soms zit het weer tegen, hou je niet van uitgebreid zonnen of wil je in maart al graag een zonnig gezicht. Dan is een zelfbruiner een uitgelezen oplossing. Maar hoe krijg je nu een egaal, streeploos en natuurlijk zomers kleurtje? En is een zelfbruiner wel veilig voor je huid? In dit artikel lees je het allemaal.

Hoe werken zelfbruiners

Om te begrijpen hoe je het beste een zelfbruiner aanbrengt, is het handig te weten hoe ze werken. Het werkende bestanddeel is de kunstmatige suiker DHA, ook wel dihydroxyacetone, die reageert met de eiwitten in dode huidcellen in de bovenste laag van je huid. Deze reactie geeft een bruine kleur, waardoor je huid er zongebruind uit gaat zien. Hoe meer DHA in de zelfbruiner zit hoe donker de kleur van je huid. Het eerste resultaat zie je na een uur, maar het werkt nog ongeveer 24 uur door. Doordat je huid de dode huidcellen afstoot, behoud je het zomerse kleurtje voor ongeveer 3 tot 4 dagen.

Waar gaat het vaak fout

zonnebadenJe hebt een zelfbruiner gekocht, bent enthousiast aan het smeren geweest en nu is de kleur meer oranje dan bruin, zie je strepen op je benen of heb je her en der witte vlekken. Hoe kan dat nu? Een slecht resultaat heeft meestal te maken met het niet begrijpen hoe een zelfbruiner werkt. Je ziet immers pas na een uur wat je hebt gedaan en je smeert daardoor al gauw teveel crème. Een ander probleem is dat de DHA heftiger reageert als er meer dode huidcelen zijn of een hoornlaagje op de huid ligt. Die plekken moet je weten, maar dit zijn over het algemeen de ellebogen, knieën en de hielen. Ook een slecht gehydrateerde huid reageert heftiger en kleurt veel minder egaal. Maar niet getreurd, hieronder geven we je tips voor een mooie egaal gebruinde huid met een zelfbruiner.

11 tips voor het juiste gebruik van zelfbruiners

Het kost je wat tijd, moeite en geduld, maar als je het voor elkaar krijgt dan heb je een aantal dagen een mooie zomerse tint. Hieronder beschrijven we stap-voor-stap de handelingen die je het beste resultaat geven.

Maak de juiste keuze

zelfbruinerEr is een ruime keuze aan zelfbruiners in kleurtinten van licht tot donker. Kies de tint die het dichtst bij je eigen natuurlijke huidskleur komt. Ga er vanuit dat hoe bleker je huid hoe lager de DHA moet zijn, anders krijg je een onnatuurlijke bruin. Kies dan welke manier van aanbrengen je het beste bevalt. Er zijn sprays, crèmes en zelfs doekjes om de zelfbruiner mee aan te brengen. Ook zijn er druppeltjes waarmee je zelf een crème kan maken, bijvoorbeeld met je eigen dagcrème. Over het algemeen zijn de sprays voor diegene die al wat meer ervaring hebben en kies je beter voor een crème.

Doe de test

Om te weten of de zelfbruiner de juiste is, doe je de dag ervoor een kleine test op een onzichtbaar plekje van de huid. Zo weet je of de kleur goed is en of je geen allergische reacties hebt op een van de bestanddelen.

Scrubben

Alles begint met een goede scrub. Door je hele lichaam goed te scrubben haal je het laagje dode huidcellen van je huid en wordt die glad. Hierdoor krijg je een egalere kleur en blijft die kleur langer zitten. Kies een scrub zonder olie, want daardoor pakt de zelfbruiner minder goed. Zorg dat je huid goed schoon en droog is na de scrub.

Hydrateer

Een droge huid geeft een donkerdere kleur, die minder lang blijft zitten. Zorg dus voor een goed gehydrateerde huid door voldoende water te drinken en een vochtinbrengende lotion te gebruiken. Behandel daarmee vooral de ellebogen, knieën en hielen.

Het aanbrengen

zelfbruiner aanbrengenIn tegenstelling tot wat je zou denken, is een theelepeltje zelfbruiner al genoeg voor het grootste deel van je lichaam. Het is namelijk beter om de behandeling meerdere keren te herhalen omdat de kleur te licht is gebleven, dan in een keer teveel te smeren en een rare kleur op je huid te hebben. Begin met het aanbrengen bij je voeten en werk zo langzaam naar boven toe. De armen en handen behandel je als laatste. Maak geen vegende maar een cirkelende beweging als je de crème aanbrengt, zo krijg je een egaler effect zonder strepen.

Witte plekjes

Let op de plekjes waar je huid zich vouwt, daar komt de zelfbruiner soms niet. Smeer daarom je vingers in terwijl ze gebogen zijn en doe dat ook bij je knieën en ellebogen. Zo komt de crème in de kleinste hoekjes terecht.

Het gezicht

Omdat de huid van het gezicht dunner is dan dat van de rest van het lichaam heeft een zelfbruiner voor het lichaam vaak een te groot effect voor in het gezicht. Kies daarom voor een speciale zelfbruiner voor het gezicht. Breng de crème aan op de uitstekende delen, zoals de neus, wangen, kin en voorhoofd en wrijf het van daaruit verder uit. Doe voorzichtig bij de bovenlip, de haarlijn en de wenkbrauwen. Door daar bodylotion aan te brengen voorkom je dat er teveel zelfbruiner komt en bijvoorbeeld de haren ook meekleuren.

De handen

Gebruik tijdens de behandeling handschoenen of, als je dat liever niet doet, was na de behandeling je handen goed met zeep. Geef ze een goede scrub en let daarbij op de nagelriemen en randjes waar de crème zomaar kan blijven zitten.

Drogen

Zorg dat je minimaal 10 minuten de zelfbruiner laat drogen. Houd er rekening mee dat de crème nog een tijdje afgeeft en dus vlekken maakt. Duik dan ook niet meteen in bed, maar wacht zeker een half uurtje. Ga minimaal 8 uur niet onder de douche of zwemmen, ook sporten kun je beter laten. Kies dus een goed moment voor het aanbrengen van een zelfbruiner, want je hebt even de tijd nodig.

Foutjes bijwerken

Zie je een wit plekje of een te donkere vlek, geen nood. De witte plekjes behandel je met een klein beetje extra zelfbruiner, de te donkere vlekjes verbleek je met een wattenstaafje met citroensap. Zijn er grotere oppervlakten te bruin dan kun je daar een goede scrubbeurt geven en de nagels maak je schoon met nagellak remover.

Verzorging

Hydrateer je huid met een lotion, dit houdt de kleur langer mooi, maar zorg dat je geen middelen met fruitzuren gebruikt. Ook een scrub is uit den boze, omdat je de gekleurde dode huidcellen zo lang mogelijk wilt laten zitten. Over het algemeen blijft de kleur 3 tot 4 dagen zitten en kun je de behandeling na die dagen gewoon weer herhalen.

Zijn zelfbruiners veilig

Nu de grote hamvraag, is een zelfbruiner veilig? De kunstmatige suiker DHA, die je huid de bruine kleur geeft, heeft tot nu te nog geen gevaren voor de gezondheid aangetoond, terwijl uren in de zon liggen de kans op huidkanker vergroot. Buiten de kans op een allergische reactie is het gebruiken van een zelfbruiner dus gezonder dan onder de zonnebank of op het strand liggen. Een zelfbruiner is geen zonnebrandcrème. Dus het beschermt je niet tegen verbranding van de huid. Houdt daar rekening mee als je in de zon gaan en bescherm je huid voldoende.

Wil je aan de slag en weet je niet welke zelfbruiner je moet kiezen? Dan hebben wij alvast een lijst voor je gemaakt.


Bekijk nu alle zelfbruiners op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie

error: Content is protected !!