Home » Beauty tips » 12 tips voor stralende ogen

12 tips voor stralende ogen

Leestijd: 6 minuten

Je ogen zijn je visitekaartje, daaraan zien anderen hoe je je voelt. Daarom wil je natuurlijk stralende ogen. Maar soms zijn ze droog en geïrriteerd, of zien ze er vermoeid uit. Hoe voorkom je dit en wat kun je doen om het te camoufleren? In dit artikel geven we je 6 tips om droge, vermoeide en geïrriteerde ogen op een natuurlijke manier te behandelen. Daarnaast geven we je ook nog eens 6 make-up tips voor stralende ogen, handig voor na bijvoorbeeld een avond je flink stappen.

Waarom verliezen ogen hun helderheid

Droge, vermoeide en geïrriteerde ogen zijn de meest voorkomende oogklachten van Nederlanders. Het traanvocht, dat de ogen vochtig houdt en beschermt tegen onder andere bacteriën, bevat lipiden. Dit is een vetachtige stof die er voor zorgt dat het traanvocht mooi over het oog verdeeld wordt en niet snel verdampt tussen het knipperen door. Als de ogen droog en vermoeid zijn, komt dat meestal door een tekort aan lipiden of het te snel opdrogen van het traanvocht. De oorzaken daarvan zijn over het algemeen makkelijk aan te wijzen. We bespreken er een aantal even kort.

  • Airconditioning, droge lucht, zonlicht en wind. Je raadt het al, hierdoor droogt het traanvocht veel sneller op dan anders.
  • Beeldschermwerk of te weinig licht. Hierdoor knipper je minder met je ogen waardoor het laagje traanvocht te weinig wordt vervangen en dus opdroogt.
  • Stress en te weinig slaap. Door stress span je je gezicht, wat je een vermoeide uitdrukking geeft. Door te weinig slaap herstelt de huid minder goed en krijg je sneller rimpels om de ogen.
  • Onjuiste voeding. Je ogen hebben om goed te functioneren bepaalde vitamines en vetten nodig, die je het beste uit goede voeding haalt.
  • Vochthuishouding. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, heb je ook minder traanvocht. Een te droge omgeving zorgt voor een te snelle verdamping van het traanvocht.
  • Medicijn gebruik en contactlenzen. Sommige medicijnen hebben als bijwerking droge ogen en het gebruik van contactlenzen zorgt voor een onevenwichtige verdeling van het traanvocht.

Tips voor stralende ogen

stralende ogen tipsGelukkig hoef je voor vermoeide en droge ogen niet meteen naar de oogarts te rennen, maar kun je er zelf ook een hoop aan doen. Opzoek naar de beste tips hebben we het internet doorzocht. We hebben ze voor jou verzameld en opgedeeld in tips voor een goede basis, die je makkelijk zelf kunt toepassen, en tips voor make-up die je ogen meer laat stralen.

De natuurlijke basis

Een goed begin is het halve werk. Een goede basis voor stralende ogen zorgt ervoor dat je ’s morgens niet met veel camouflage de deur uit hoeft, je de make-up licht en natuurlijk kunt houden of zelfs geen make-up op hoeft te doen. Hieronder geven we je 6 tips die je in je dagelijks leven kunt inpassen, waardoor je ogen er frisser en gezonder uit gaan zien.

Ontspan

Een van de redenen waardoor je er vermoeid uit kan zien is een gespannen gezicht. Dit kan komen door zorgen, teveel schermtijd of een bril die niet meer op de juiste sterkte is. Geef jezelf elke week een zachte gezichtsmassage of trek elke dag eens gekke bekken voor de spiegel. Je wordt er vrolijker van en je ontspant daarmee de spieren in je gezicht en rond de ogen. Je krijgt minder rimpeltjes, vochtophopingen die voor gezwollen ogen zorgen verdwijnen en je huid wordt er elastischer van.

Slaap genoeg

stralende ogenDe slaap is het moment waarop ons lichaam zich herstelt van de drukte van de dag. Er worden oude cellen afgebroken, nieuwe gecreëerd en gifstoffen afgevoerd. Neem je te weinig slaap dan zie je dat direct aan de huid. Een van de grootste oorzaken van een slechte nachtrust is stress. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Bekijk hiervoor ook ons artikel Perfect slapen in 7 stappen.

Goede voeding

Net als de rest van je lichaam functioneren de ogen en de huid om je ogen het beste met de juiste brandstoffen. Eet dan ook voedsel met voedingsstoffen voor de ogen. Vis en lijnzaadolie zijn rijk aan essentiële vetzuren, avocado en kokosolie bevatten goede vetten. Het is een oude wijsheid, maar hij klopt nog steeds, wortels bevatten bètacaroteen en groente en fruit bevatten vitamine C, wat goed is voor de ogen.

Drink genoeg water

Om je lichaam te helpen moet je genoeg te drinken. Water is belangrijk voor een groot deel van de lichaamsfuncties, zo ook voor het goed functioneren van de ogen en de elasticiteit en doorbloeding van de huid. Vermijd daarom alcohol en verminder het gebruik van koffie en zout.

Verzorg de huid

De huid rondom de ogen is gevoelig en dun. Je ziet er snel lijntjes, wallen en vochtophopingen. Als je een gezichtsmassage geeft, kies dan voor huidvriendelijke oliën zoals jojoba, kokos- en amandelolie en masseer deze zachtjes in. Je oma deed het al, maar het helpt echt, een schijfje komkommer verfrist en hydrateert de huid. Het verzacht zwellingen en irritatie, en geeft je huid een vitamine K boost. Probeer ook eens zakjes van kamillethee, geraspte aardappel en een kompres van aloë-vera.

Houd de huid schoon

Een inkopper, maar een schone huid herstelt zich sneller en blijft elastischer. Maak de huid rond je ogen ’s avonds goed schoon met een zachte zeep en behandel ze met een zachte olie of nachtcrème.

Stralende make-up

make-up ogenHeb je een nachtje gefeest, een deadline op je werk of voel je je even niet zo lekker, maar wil je wel goed voor de dag komen, dan geven we je hieronder een aantal make-up tips voor stralende ogen.

Volle wimpers

Wimpers geven je ogen niet alleen bescherming tegen stof en bacteriën, maar zorgen ook voor een mooie blik. Door een laagje poeder aan te brengen voordat je mascara op doet, zien ze er voller uit. Laat ze naar boven krullen voor een groter oog effect. Laat de mascara op de onderste wimpers weg, zo lijken je ogen juist groter.

Wenkbrauwen in vorm

Laat je wenkbrauwen eens in de goede vorm epileren, zodat de nadruk meer op je ogen komt te liggen. Wil je niet epileren, kam de haartjes dan omhoog.

Oogdruppels

Oogdruppels bestaan uit een zoutoplossing dat lijkt op het traanvocht en smeren je ogen. Het oogwit wordt er witter van en het vervaagt de rode waas van vermoeide en droge ogen. Gebruik ze niet te vaak, want bij overmatig gebruik droog de ogen juist uit. Kies voor de natuurlijke versies, zonder conserveringsmiddelen.

Gebruik een concealer

Een lichte laag concealer, in de kleur van je huid, maskeert de donkere wallen. Vergeet niet ook in je ooghoeken concealer te gebruiken, want ook daar zie je vaak de adertjes goed door de huid heen.

Witte eyeliner

Een lijntje witte of blauwe eyeliner op de waterlijn van je ogen maakt je ogen groter en stralender. Gebruik maar een dun lijntje zwarte eyeliner boven de wimpers. Soms is less more, gebruik een dun lijntje oogpotlood dat je vervaagt.

Een beetje glimmer

Glimmende make-up in huidskleur vangt het licht. Breng het aan in de ooghoeken en op het midden van het ooglid. Ben je niet zo van de glitter, kies dan voor bleke, koele kleuren en hou je bij maar 2 tinten.

Let op!

Deze 12 tips voor stralende ogen zijn voor lichte oogklachten. Blijven je oogklachten terugkomen of zijn ze ernstig van aard dan raden we je natuurlijk aan medische hulp te zoeken.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie