Beleggingsadvies: Hoe begin ik met beleggen?

Leestijd: 4 minuten

Vroeger was sparen nog lonend. De rentes waren hoog en zo werd je spaargeld vanzelf meer. Helaas zijn de spaarrentes tegenwoordig bedroevend laag. Daarom is je geld op een spaarrekening zetten niet echt meer lonend. Heb jij veel spaargeld? Wil jij dat je spaargeld meer wordt? Denk dan eens aan beleggen. Met beleggen kun je in een korte tijd veel rendement behalen. Maar er zitten natuurlijk ook risico’s aan.
Want waar begin je? Hoe kun je het beste beleggen? Waar moet je allemaal opletten? Dit zijn allemaal vragen die we voor jou in dit blogartikel over Beleggingsadvies zullen beantwoorden.

Beleggingsadvies stappenplan

beleggingsadviesWil je beginnen met beleggen? Volg dan het stappenplan van beleggingsadvies. In vijf simpele stappen legt beleggingsadvies je uit hoe je veilig met beleggen kunt beginnen. Door deze stappen te volgen wordt je op een goede manier begeleid in de wereld van beleggen.
Je leert:
● Hoe je de juiste aanbieder vindt.
● Of beleggen iets voor jou is.
● Het juiste selectie profiel te bepalen.
● Op welke maner je van start kunt gaan.
Deze website geeft jou het juiste advies en begeleidt jou door elke stap heen. Maar welke stappen zijn er allemaal? Hoe zien die stappen eruit?
Hieronder lichten wij alle stappen toe:

Stap 1. Is beleggen iets voor jou?

Beleggen doe je als je jouw geld voor langere tijd kunt missen. Indien je dit niet zeker weet check dan via onze keuzehulp of laat eerst een financieel plan maken. Kijk ook eerst naar alternatieven. Wellicht kun je je hypotheek aflossen? Denk goed na voor je belegt en overweeg de opties. Je kunt ook altijd nog banksparen of in een pensioenfonds investeren.
Lees jezelf goed in en raadpleeg alle informatie op deze website.

Stap 2. Hoe wil je gaan beleggen?

Beleggen kan op verschillende manieren:
Je kunt op de volgende manieren beleggen:
1. Je belegt zelf zonder advies. De tarieven die je betaalt als je het “zelf doet” zijn bij de banken lager. Maar je moet dan wel zelf uitzoeken waarin je belegt.
2. Indien je met advies belegt kun je met online advies een analyse krijgen. Je krijgt dan ook persoonlijk advies.
3. Als je met online beheer belegt wordt jouw geld collectief geïnvesteerd. Je bepaalt zelf waar je in belegt. Bijvoorbeeld in een mixfonds. Dit is een mix van beleggingen welke door de bank of broker is samengesteld.
4. Je kunt ook kiezen voor individueel vermogensbeheer. Hierbij wordt je vermogen beheerd en heb je persoonlijke begeleiding. Dit is mogelijk vanaf €100.000,-.
5. Geld verdienen met opties

Stap 3. Selecteer een aanbieder

Je hebt in de vorige stap bepaalt hoe je wilt gaan beleggen. Nu is het van belang dat je een aanbieder kiest. Let op! Kijk vooral naar de kosten deze gaan van je rendement af!
De kosten voor beleggen bestaan uit:
● De zogenaamde servicekosten (service fee): je betaald hier een percentage over de waarde van je beleggingen. Zijn de servicekosten bijvoorbeeld 0,3% en beleg je met €10.000 dan betaal je jaarlijks €30.
● De transactiekosten die betaal je per order. Je betaalt bijvoorbeeld €5 plus 0,1% over de waarde van je transactie. Koop je voor €2000 aandelen dan kost dit €5,20.
● Indien je beleggingsfondsen koopt zijn er ook nog kosten die zijn verwerkt in de koers van het fonds. Wil je weten wat de kosten zijn kijk dan op de website van Morningstar. Hier Vind je onder het kopje lopende kosten alles wat bij jouw fonds past.
Het vergelijken van beleggingstarieven is niet heel makkelijk. Dit komt doordat aanbieders op diverse manieren de kosten berekenen. Het is dus per aanbieder verschillend. Op de website van Finner kun je de tarieven van brokers, vermogensbeheerders en banken vergelijken. Zo krijg je een goed overzicht in alle tarieven en weet je waar je het voordeligst uit bent.

Stap 4. Bepaal je risicoprofiel

Indien je weet wat je wilt open je een beleggingsrekening. Dit kan bij de bank of broker van jouw keuze. Indien je advies nodig hebt of je vermogen wilt laten beheren zal de bank of broker vragen om een risicoprofiel te bepalen. Je krijgt van je bank of broker een vragenlijst en nadat je deze hebt ingevuld wordt er bepaald welk profiel het beste bij jou past. Welk profiel bij jou past is afhankelijk van het volgende:
● Het doel waarvoor je belegt. Beleg je bijvoorbeeld omdat je een aanvulling op je pensioen nodig hebt, dan neem je waarschijnlijk minder risico dan wanneer je het geld verder niet echt nodig hebt.
● Je ervaring met beleggen.
● Je financiële positie.
● Hoeveel risico je wilt nemen.
Elke belegging aanbieder heeft een eigen vragenlijst deze hanteren zij zodat je daarmee makkelijk het risicoprofiel kunt bepalen. Het aantal risicoprofielen is per aanbieder verschillend. Veel aanbieders hanteren vijf risicoprofielen. Deze beginnen bij een laag risico en lopen zo op naar hoog.

Stap 5: Aan de slag

Indien je zelf gaat beleggen en geen adviseur of vermogensbeheerder in de arm neemt spreid dan je beleggingen. Het is natuurlijk verstandig om een adviseur of vermogensbeheerder te nemen, maar met deze stappen en met het advies van ons kun je het ook gemakkelijk zelf. Door te beleggen in verschillende soorten beleggingsfondsen zoals: aandelen-, obligatie- en vastgoedfondsen spreid je jouw risico. Je belegt op deze manier in verschillende beleggingen. Hierdoor loop je minder risico. Bovendien is een beleggingsfonds vaak erg veilig. Indien je het te ingewikkeld vindt kun je ook kiezen voor een mixfonds. Hier steek je jouw spaargeld in en het wordt verspreid over diverse beleggingen zoals: aandelen-, obligatie- en vastgoedfondsen. Het is dus eigenlijk een mix van alles. Je weet nu alle stappen en kan heel makkelijk zelf aan de slag.

Advies

Waarschijnlijk kun je met bovenstaande stappen al een heel eind vooruit. Toch kun je altijd nog om advies vragen. Het is altijd verstandig om jezelf goed te laten adviseren en niet zomaar ergens in te stappen. Beleggen is een mooie manier om je vermogen te laten groeien, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

geld verdienen met beleggen
Wil jij ook beginnen met beleggen?
Ontvang een gratis e-book!

Ontdek de geheimen van succesvolle beleggers die elke belegger moet weten.
Dit boek geeft je de juiste mindset en leert je welke concrete stappen je NU moet zetten!

Deel dit artikel op social media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!