Home » Beauty tips » De beste föhn kopen waar op letten

De beste föhn kopen waar op letten

Leestijd: 6 minuten

Ga je een föhn kopen en zie je door het grote aanbod niet meer goed welke haardroger voor jou het beste is? We bekijken samen wat er zoal aangeboden wordt en vertellen je de belangrijkste punten waar je op moet letten om de beste föhn kopen.

Hoe werkt een föhn

de beste fohn kopenDe föhn bestaat uit een behuizing, een verwarmingselement, een motor en een ventilator die lucht verplaatst. Als je de föhn aanzet, wordt het warmte-element, meestal een dikke draad, warm. De motor zorgt dat de ventilator lucht aanzuigt en die met hoge snelheid langs het warmte-element geleidt en door nauwe blaasmond stuwt. Met de bedieningsknoppen regel jij de temperatuur van de verwarming en de snelheid van de ventilator. Een haardroger is dus als het waren een kleine ventilatie kachel.

Het voordeel van een föhn

Je kunt je haar ook aan de lucht laten drogen, dus waarom zou je een föhn kopen? Zeker bij lang haar versnelt een föhn de droogtijd aanzienlijk. Bij koud weer hoef je dus niet met je natte haren de kou in. Maar een föhn is ook een handig hulpmiddel om je haar te stylen. Door de warmte is het haar makkelijker vormbaar, zodat je het beter in het gewenste model kan brengen. Daarnaast geeft het föhnen je haren extra veerkracht en meer volume.

De beste föhn kopen

Welke föhn voor jou het beste is, ligt ook aan wat je er mee wilt doen. Gebruik je hem alleen om je haar sneller te drogen, of wil je ook je haar er mee stylen. En welk soort haar heb je, dik of dun, lang of kort, het bepaald allemaal mee welke föhn de beste keuze is voor jou. Heb je geverfd of geblondeerd haar dan is het zeker belangrijk goed naar de eigenschappen van een föhn te kijken, omdat zulk haar gevoeliger is voor warmte.

Waar moet je op letten

welke haardrogerAls je weet wat je met de föhn wilt doen, dan is het tijd om op een aantal belangrijke aspecten te letten. Er zijn heel veel verschillende föhns op de markt, maar niet elke föhn is het beste voor jouw haar. Let bij de aankoop dan op de volgende dingen en je weet zeker dat je de beste föhn kopen.

Blaassnelheid en vermogen

De blaassnelheid is meestal rond de 100 km/uur en is over het algemeen in die snelheden in te stellen. De nieuwere föhns hebben een hogere blaassnelheid, waardoor je met een lager vermogen ook het gewenste resultaat kan behalen. Het vermogen is belangrijk te weten, omdat met meer vermogen je meer haar in een keer droogt. Voor lange haren is een vermogen van 2000 watt dan ook het beste. Heb je korte haren dan is 1500 watt genoeg.

Type motor

Föhns vind je in verschillende 3 types, afhankelijk van de soort motor die er is gebruikt.

  • De oude modellen hebben nog steeds een DC-motor (gelijkstroommotor). Deze is goedkoper en maakt redelijk wat geluid.
  • Een föhn met een AC-motor (wisselstroommotor) kan hogere snelheden behalen, maar is ook meteen wat zwaarder en duurder dan een DC-motor.
  • En dan heb je tegenwoordig ook de keuze voor een digitale motor. Deze moderne motor is stil en krachtig, de föhn is licht maar duur.
  • Let naast de motor ook op de filter. Omdat er ook veel stof in de lucht zit, is het handig dat die verwijderbaar is, zodat je hem kan schoonmaken.

Het geluid

Er zijn situaties waarin je liever niemand wakker wilt maken in huis. Dan is een föhn die stiller is wel zo fijn. Is dit niet zo belangrijk voor je dan heb je meer keuze in het wart goedkopere segment föhns. De hoeveelheid geluid is afhankelijk van de mate van isolatie en de soort motor, let daar dan goed op. Lees ook in de reviews wat andere gebruikers er over zeggen. Zij zijn immers ervaringsdeskundigen.

Iontec

Sommige föhns hebben Iontec. Deze technologie zorgt dat je haar minder statisch is na het föhnen en voorkomt pluizende haren. De föhn straalt een stroom negatieve ionen op je haar af, die de haarschubben sluiten, waardoor het vocht ook in de haartjes blijft zitten.

Keramisch en infrarood

Een keramische föhn geeft je haar bescherming tegen de hitten. Doordat de lucht niet overal even warm wordt in de föhn, kan het zomaar gebeuren dat je een lok bijna verbrand en een andere lok haast niet warm wordt. Een keramisch onderdeel in de föhn verdeeld de lucht beter over het warmte-element en verspreidt de warmte gelijkmatiger over je haren. Een föhn met infrarood heeft een temperatuurmeter, die zorgt dat bij teveel hitte de temperatuur van de lucht automatisch wordt verlaagd.

De instelling van warmte en snelheid

HaardrogerEen doorsnee föhn heeft drie standen elk, maar wil je daar meer in afwisselen dan moet je kiezen voor een föhn met uitgebreidere instellingsmogelijkheden. Een turbo-stand geeft in korte tijd heel veel warme lucht zodat je snel je haren droog krijgt. Een coolshot-knop gebruik je om je haren te fixeren. Als je heel snel van warm naar koud gaat, sluiten de haarschubben zich snel en fixeer je de haar in de vorm waarin je het hebt gestyled.

Gewicht en formaat

Reis je veel of gebruik je je föhn dagelijks, dan is een gewone föhn misschien te zwaar. Kies dan voor een lichtere föhn van rond de 500 gram. Ben je linkshandig, let dan goed op waar de knoppen zitten, zodat je er makkelijk en snel bij kunt. En wil je de föhn makkelijk meenemen, dan zijn er ook inklapbare föhns op de markt.

Het snoer

Het snoer kan tijdens het föhnen flink in de weg zitten. Er zijn föhns met een snoer dat meedraait met de bewegingen. Dat is zeker handig als je veel handelingen doet. Ook de lengte van het snoer is belangrijk. Kijk vooraf waar het stopcontact zit en of je er met de standaard lengte van 1.80 bij komt of niet.

Accessoires

Wil je de föhn gaan gebruiken om je haar te stylen dan zijn de accessoires onmisbaar. Niet alle föhns komen standaard met de juiste accessoires, wat vervelend is, want die moet je er dan extra bij kopen. Denk aan verschillende blaasmonden en bijvoorbeeld een diffuser voor meer volume.

Prijs

En dan is er nog het prijskaartje. Bepaal vooraf wat je er ongeveer aan uit wilt geven en laat eventuele extra’s die je toch niet gebruikt achterwege. Kies beter voor een fohn die alles heeft wat je wilt en laat eventuele hightech links liggen. Zo koop je de beste föhn voor jezelf.

Populair

We hopen je voldoende informatie te hebben gegeven, zodat jij de beste föhn kan gaan kopen. Om het voor jou een beetje makkelijk te maken hebben we voor jou alvast een top 10 van de beste föhns voor je gemaakt.

Bekijk hier de top 10 beste föhns op bol.com

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie