Home » Blog » De rol van koeling in de vervoersindustrie, met onder andere gelpacks

De rol van koeling in de vervoersindustrie, met onder andere gelpacks

Nederland 2021, de zomer was heet. Té heet bijna. Dit was voor de mensen en dieren al nauwelijks te doen. Moet je nu eens nagaan hoe heet het is binnenin een vrachtwagen. De oplegger ligt al uren in de zon, legt honderden kilometers af op het hete asfalt. Met 30ºC buiten zal een oplegger gemakkelijk een graadje of 45ºC worden vanbinnen. Mocht je van hitte en van een sauna houden, dan is dit lekker. Minder lekker is het voor de producten binnen in de oplegger. Zij zullen, net als jij als je niet van hitte houdt, bezwijken onder deze temperaturen. Het ene product bezwijkt sneller dan de ander, en de ander kan er weer gewoon heel goed tegen. Toch is dit vaak niet het geval, en speelt koeling (bijvoorbeeld in de vorm van gelpacks) een hele grote rol in de voedingsindustrie.

Gebruik van gelpacks

gelpacksGelpacks worden enorm vaak gebruikt in de transportbranche. Jij kent ze misschien van de sportwedstrijd waarin je je hamstring hebt bezeerd en je er vervolgens een theedoek om hebt gewikkeld, maar in de transportbranche hebben ze een hele andere toepassing. Het resultaat is natuurlijk wel hetzelfde; het geeft een enorme hoeveelheid kou over. Daarom worden gelpacks dan ook veel gebruikt bij het koel houden van voedingsmiddelen. De voedingsmiddelen kunnen makkelijker bederven als je ze niet koel houdt. Dit komt omdat bacteriën bij hogere temperaturen makkelijker overleven en zich ook makkelijker vermenigvuldigen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en dat willen we vermijden. Heel goed, want dit kun je gemakkelijk doen met gelpacks!

Wettelijke voorschriften

Voor het vervoeren, bewaren en verkopen van sommige producten is het vereist dat ze gekoeld moeten zijn. Dit geldt niet voor elk product, kijk bijvoorbeeld maar naar iets als een pak muesli. Die vereisten wat betreft koeling moeten worden nageleefd, anders zul je een flinke boete op de deurmat kunnen verwachten. De voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden vervoerd, zijn opgenomen in een lijst. Mocht je willen weten welke middelen dit zijn, kun je eens een kijkje nemen op die lijst.

Het is over het algemeen vereist dat de producten lager dan 8ºC moeten worden bewaard. Dit is dan ook het moment dat gelpacks kunnen inspringen. Deze packs lenen zich namelijk uitermate goed voor situaties waarbij een product hoger dan het vriespunt moet worden bewaard, maar lager dan 8ºC. Leg gelpacks dan ook tussen de voeding, op de voeding en onder de voeding. Dit zal wonderen doen en de voeding enorm goed kunnen koelen.

Zijn gelpacks nodig en effectief?

Dit is dan toch een vraag die veel mensen stellen wanneer er gesproken wordt over de inzet van gelpacks in de vervoersbranche. Zonde, want het is totaal niet nodig om dit in twijfel te trekken. Dit komt omdat dit type packs bijzonder effectief zijn. Gelpacks kunnen namelijk als geen ander kou overgeven en vasthouden. De temperatuur van de voedingsmiddelen zal hierdoor voor langere tijd onder de 8ºC gewaarborgd kunnen worden; het is geen probleem voor gelpacks! Let er wel op dat je voldoende packs besteld, je kunt er beter te veel dan te weinig hebben. Op deze manier kom je nooit in de knel met wettelijke vereisten of bedervingsmogelijkheden.

Deel dit bericht op social media