Home » Beauty tips » Is make-up slecht voor je huid? En de beste make-up removers

Is make-up slecht voor je huid? En de beste make-up removers

Leestijd: 5 minuten

Wat is waar? Is make-up slecht voor je huid of niet? We bekijken de voor- en nadelen van make-up, bespreken enkele reacties die je huid kan hebben op make-up en ontdekken dat een aantal simpele gewoontes een grote invloed hebben op of make-up slecht voor je huid is of niet.

Voor- en nadelen van make-up

Is make-up slecht voor je huidAlles heeft zo zijn voordeel en zijn nadeel, dus ook het gebruiken van make-up. We zetten ze hier even kort voor je op een rijtje.

Voordelen

Je krijgt een mooie egale huidskleur. De foundation beschermt je huid tegen verschillende invloeden van buiten af, zoals vuil en luchtvervuiling. In de meeste make-up zit UV-bescherming zodat je met een gerust hart van het zonnetje kan genieten. Sommige merken make-up verwerken allerlei goede toevoegingen in hun producten zoals vitamines en oliën voor een betere hydratatie.

Nadelen

Gelukkig zitten er steeds minder schadelijke stoffen in make-up, maar toch zijn er merken waarbij er agressieve ingrediënten gebruikt worden. Een nieuwe ontwikkeling zijn die micro- en nanodeeltjes die in met name de crèmes kunnen zitten. Deze kleine deeltjes dringen diep in de oneffenheden van je huid en zijn moeilijk te verwijderen.

Reacties van de huid

Op make-up kan je huid soms heftig reageren. Niet iedereen heeft immers een sterke huid. Mensen met een gevoelige huid moeten met het gebruik van make-up dan ook goed op de ingrediënten letten en die een reactie veroorzaken juist vermijden. Zo kun je een allergische reactie krijgen. Deze uit zich met name in een rode uitslag en kleine pukkeltjes, maar ook in een droge en schilferige huid. Het is dan ook beter opzoek te gaan naar hypoallergeen make-up. Een andere reactie is puistjes of acne.

Vaak gebruik je juist make-up om die te verdoezelen, maar make-up kan het ook veroorzaken. Puistjes ontstaan onder andere als de poriën dicht zitten, als je al een vette huid hebt en daar nog eens vette crème overheen doet of omdat je huid bepaalde vitamines mist. Daarnaast kan een verkeerde foundation of teveel make-up voor een zeer droge huid zorgen. Zoek dus uit welk huidtype je hebt en of je ergens allergisch voor bent, zo weet je welk type make-up het beste is voor jou. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Welke keuzes zijn er

soorten make-upEr is zoveel keuze aan make-up dat het soms moeilijk is het juiste product voor je huid te vinden. Meestal is het een kwestie van uitproberen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types make-up die je kunt kopen.

  • Wel of geen make-up Dat is natuurlijk de eerste keus die je maakt. Soms is make-up door een gevoelige huid niet mogelijk, wil je zonder make-up de deur uit of geef je jezelf toch liever een mooi laagje op je gezicht. Voor beide is wat te zeggen, zoals je hebt gezien bij de voor- en nadelen die we hierboven besproken hebben. Wel of geen make-up is dan vooral een persoonlijke voorkeur.
  • Natuurlijke make-up Er komen steeds meer merken met make-up van natuurlijke oorsprong, waarin je niet of nauwelijks geur- en conserveringsmiddelen vindt. Deze producten hebben wel een kortere houdbaarheidsdatum maar je smeert geen agressieve middelen op je huid.
  • Hypo allergeen make-up Dit is make-up voor de gevoelige huid en bij allergische reacties. Ook hier zijn de agressieve en allergie veroorzakende stoffen zoals parfum en conserveringsmiddelen in mindere mate aanwezig.
  • Non-comedogene of minerale make-up Dit is een make-up die je huid niet dicht smeert. Het gaat niet in de poriën en lijntjes zitten. De minerale make-up is, zoals het woord al zegt van mineralen gemaakt en meestal in poedervorm verkrijgbaar.

Weg met bacteriën

Een belangrijke veroorzaker van huidproblemen zijn bacteriën. Als je niet goed oplet, is je make-up een bron van bacteriën en daarmee dus een kans op infecties. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen.
Maak je kwastjes, sponsjes en kammetjes wekelijks goed schoon met zeep en warm water. Gebruik je graag je vingers, zorg dan dat je handen gewassen zijn voor je je make-up aanraakt.
Bewaar je make-up op de juiste manier. Sluit altijd de potjes na gebruik, voorkom dat ze in het zonnetje blijven liggen en leg ze weg op een donkere plek.

Houdt ook de houdbaarheidsdatum in de gate. Staat die niet op het potje, schrijf hem er zelf dan op, zo weet je wanneer je mascara aan vervanging toe is. En deze is waarschijnlijk een inkopper, maar we letten er zo weinig op, leen je make-up niet zomaar aan iedereen uit. Je weet niet of ze er op dezelfde manier mee omgaan als jij en of ze hun kwastjes en dergelijke goed schoonhouden.

En het belangrijkste: Gebruik een make-up remover

make-up removerUit onderzoek is gebleken dat of make-up slecht is voor je huid staat of valt met een zeer belangrijke gewoonte. En dat is altijd je make-up verwijderen voor het slapen gaan. Ook na een hele nacht in de kroeg of na een hele drukke dag. Slapen met je make-up zorgt dat je poriën verstoppen, de dode huidcellen moeilijk loslaten en dat bacteriën en gifstoffen, die je gedurende de dag bent tegen gekomen, op je kussensloop achterblijven en in je huid trekken. Geen lekkere gedachte toch? Ook als je alleen maar oogmake-up op doet, kun je die maar beter verwijderen. De kans is groot dat het in je oog terechtkomt en daar ontstekingen veroorzaakt.

En er wordt zelfs beweerd dat het je huid aanzienlijk sneller verouderd als je vaak met je make-up gaat slapen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg daarom dat je een goede make-up remover hebt, die ook dieper in de poriën reinigt zodat je schoon je bed in duikt en er ’s morgens met een frisse huid weer opstaat. De juiste reiniger hangt af van de soort make-up die je gebruikt en je huidtype. Ook van een make-up remover wil je dat die zacht is voor je huid. We hebben onze favorieten hieronder op een rijtje gezet.

Bekijk ook onze 9 make-up tips voor een instant facelift.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie