Home » Beauty tips » Wel of geen tattoo nemen

Wel of geen tattoo nemen

Leestijd: 7 minuten

Het lijkt wel of iedereen er tegenwoordig wel eentje heeft, een tatoeage. Ze zijn populair en het ziet er stoer uit. En nu wil jij ook een tattoo nemen, maar is dat wel een wijze beslissing? Want een tatoeage neem je voor altijd. Dus je wilt zeker weten dat je geen spijt krijgt van je beslissing. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje en bekijken we de do’s & don’ts voor een goede tatoeage. Maar eerst bespreken we wat een tattoo eigenlijk is.

Een lange geschiedenis

De oudste bekende tattoo is gevonden op Ötzi, een ijsmummie gevonden in de Alpen. Deze tatoeage van zo een 5500 jaar oud werd gemaakt door as in bewust gemaakte wondjes in de huid te smeren. Veel later prikte men de kleurstoffen in de huid. Een cultuur die deze manier van tatoeëren intensief gebruikte zijn de Maori in Nieuw Zeeland. Aan de tatoeages las men af bij welke stam je hoorde, wat je status was, hadden ze religieuze en spirituele betekenissen en werden ze gebruikt bij genezing van ziektes. Tegenwoordig zien we onze huid meer als een canvas waarop alle mogelijke kunst getatoeëerd kan worden. Tattoo artiest zijn heuse kunstenaars die je huid beschilderen in alle mogelijke kleuren en vormen.

Een tattoo nemen

wel of geen tattoo nemenAls je met liefhebbers praat over hun tattoos dan hoor je uiteenlopende redenen waarom ze een tattoo hebben genomen. Men ziet het als een kustvorm en vind het mooi. Ook een herinnering of eerbetoon aan een familie lid of vriend is een belangrijke reden waarom mensen een tattoo nemen. Het vereeuwigen van een bijzonder moment, zoals een geboorte, wordt ook vaak als reden aangevoerd. Ook om de levenshouding en ideologie te uiten via een tattoo, is een belangrijk punt om een tatoeage te nemen. Toch is menig een er over eens dat het zetten van een tattoo geen makkelijke keuze is. Velen twijfelen daarom ook lang. Je zit er immers levenslang aan vast en misschien vind je over 4 jaar die Mickey Mous op je bovenarm niet meer zo passend.

Hoe wordt een tattoo gezet

Je kijkt naar die stoere tribal op de bovenarm van je vriend en denkt, Let’s get inked. Maar hoe gaat het zetten van een tattoo eigenlijk in zijn werking. Door het tatoeage machine wordt er met een snelheid van 100 prikken per seconden inkt onder de huid aangebracht. De naalden gaan zo een 1,5 tot 2 mm diep, daarom zijn de plekken waar het het meeste pijn doet, daar waar de naald bijvoorbeeld makkelijk het bod raakt. Dit zijn plekken achter je oor, op je ribben, de bovenkant van je voeten en je enkels. De naalden laten het pigment in de lederhuid, net onder de opperhuid, achter.

De pigmentdeeltjes zijn te groot om door de macrofagen, de opruimcellen van ons lichaam, af te voeren, dus blijft het daar zitten. Op den duur kapselt je lichaam de pigmentballetjes in zodat ze geen schade meer aanbrengen. Door de inkapseling blijf je de tattoo je leven lang zien. Doordat de inkt diep onder de opperhuid wordt aangebracht is een tatoeage niet zomaar weer weg te halen. Daarom moet het zetten van een tattoo een weloverwogen keuze zijn, je wilt er immers geen spijt van hebben.

De juiste keuze

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk alle voor en nadelen van het zetten van een tattoo te weten. Ondanks dat er vooral veel voordelen heel suggestief en persoonlijk zijn, willen we ze toch benoemen, zodat jij die weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen

een tattoo nemenHet is mooi, een goed gekozen tatoeage kan je schoonheid of een bepaald deel van je lichaam positief accentueren. Ook een waar kunstwerkje op de bovenarm is iets waar je elke keer weer met veel plezier naar kijkt. En er zijn nog meer pluspunten.

 • Het is een eeuwenoude traditie waar je ‘in stapt’. Net als jezelf opmaken met make-up is het zetten van een tattoo, het menselijk lichaam te versieren, waarschijnlijk bijna net zo oud als de mensheid zelf.
 • Met een persoonlijk ontworpen tatoeage onderscheid je jezelf van de rest. Jouw eigen keuze en smaak is bijzonder, niemand heeft nu eenmaal precies dezelfde stijl.
 • Het is een manier om jezelf te uiten. Je laat je unieke zelf zien door jouw persoonlijke keuze voor stijl en afbeelding.
 • Het kan je een groter zelfvertrouwen geven doordat je jezelf mooier vindt of juist heel stoer. Ook kun je met een tattoo bijvoorbeeld huidproblemen maskeren, waardoor je je minder onzeker voelt.
 • Een tattoo laten zetten is ‘stoer’. Als dat is wat je wilt uitdragen en je graag die bad-ass oma wilt zijn, dan is het nemen van een tattoo echt jouw ding.
 • Jouw lichaam is van jou en dus is het nemen van een tatoeage jouw keuze. Daar heeft niemand anders iets over te zeggen en die zelfbeschikking laat je met een tattoo duidelijk zien.

Nadelen

geen tattoo nemenHet zetten van een goede tattoo door een ervaren tatoeage artiest, is prijzig. Denk aan honderden euro’s voor bijvoorbeeld een sleve. Maar er zijn buiten de kosten nog een paar minpunten om rekening mee te houden.

 • Op de schets ziet de tattoo er prachtig uit. Maar met een potlood iets tekenen is wat anders dan met een tattoo machine op de huid zetten. Soms is de tattoo minder mooi dan het ontwerp, of mislukt er iets tijdens het plaatsen.
 • Je bent niet 100% zeker van het ontwerp. Het zoeken naar de juiste tattoo en de juiste artiest is iets waar je zeker de tijd voor moet nemen. Het snel laten zetten van een tatoeage om maar een tatoeage te hebben, is een van de uitgangspunten die vaak uitloopt op teleurstelling.
 • Een eventuele allergische reactie. Het is moeilijk van te voren te zeggen, maar sommige mensen hebben een allergische reactie op de tatoeage inkt. Naast dat de huid bij de tattoo voor altijd geïrriteerd kan blijven, kan een allergische reactie ook de kwaliteit van de tattoo beïnvloeden.
 • Je smaak kan in de loop van de jaren veranderen en dan zit je met een tatoeage die je zelf niet meer leuk of mooi vindt.
 • De reden waarom je een tattoo wilt zetten is van wezenlijk belang. Zet je een tattoo omdat anderen het ook doen of voel je je op dat moment niet helemaal lekker in je vel en denk je dat een tatoeage je uit je dip haalt, dan is het beter nog even van het tatoeëren af te zien tot je weer helder kunt denken.
 • Van een tattoo kom je niet snel weer af. Je kunt een tattoo laten weg lazeren, maar dat kost veel geld, meerdere pijnlijke behandelingen en je blijft altijd of een vage afdruk of littekenweefsel zien.

De do’s en don’ts voor een tattoo

Je hebt de voor- en nadelen bekeken en een overwogen besluit genomen. Je laat een tattoo plaatsen. Dan zijn er een paar dingen waar je beter van te voren op kunt letten, wil je achteraf geen spijt hebben. We zetten ze even voor je op een rijtje.

 • Ga voor een paar mooie tatoeages in plaats van een heleboel verschillende. Daarnaast zijn in bepaalde vakgebieden tatoeages nog steeds niet geaccepteerd.
 • Begin met een kleine tattoo. En hou de maten realistisch, dan komt een ontwerp ook veel mooier over.
 • Houd rekening met de veranderingen die je huid ondergaat. Je wordt ouder, of je kunt ineens is gewicht aankomen of afvallen. Deze dingen hebben een effect op het ontwerp van de tatoeage maar bij een kleine bloem is het effect wel minder drastisch dan bij een grote drakenkop.
 • Ga voor afwisseling. Kies een ontwerp dat een spel heeft tussen dikkere en fijnere lijnen. Alleen hele dunne lijnen verdwijnen op den duur, maar een tekening met alleen dikke lijnen komt heel grof over.
 • Hou het subtiel. Het is veel spannender om een tattoo op een onverwachte plek te hebben dan daar waar het de hele tijd om aandacht van anderen vraagt.
 • Vraag je af hoe lang je van de afbeelding of het woord zult genieten. Na twee weken verkering de naam van je lief op je bovenarm laten zetten is misschien een iets te kortzichtige actie.
 • Maak je nieuwe tattoo niet te grappig of te cliché. De lol gaat er namelijk heel snel vanaf en dan geniet je niet meer van je stoere actie.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie