Home » Beauty tips » Wie bepaalt ons schoonheidsideaal?

Wie bepaalt ons schoonheidsideaal?

Leestijd: 5 minuten

We weten het eigenlijk wel, het schoonheidsideaal voor veel vrouwen is onhaalbaar. Toch vallen we vaak weer in de val en willen we lijken op die ene bekendheid of in dezelfde kleding passen als dat model op de catwalk. Maar in het pashokje volgt de desillusie. Die leuke broek past net niet om je bovenbenen of dat rokje is net iets te kort om sexy te zijn. Het modebeeld is homogeen, terwijl iedere vrouw anders is. Maar wie bepaalt eigenlijk wat ons schoonheidsideaal is?

Wat is een schoonheidsideaal

schoonheidsideaalWat als schoonheid wordt gezien is cultureel bepaalt en bestaat uit een aantal uiterlijke kenmerken die op dat moment en in die cultuur als mooi worden ervaren. Vroeger waren de schoonheidsidealen anders dan nu, zo werden rondingen en een blanke huid ooit als mooi ervaren omdat ze welvaart uitdrukten. Veel vrouwen haalden deze idealen niet, maar daar maakte men zich toen veel minder druk om dan wij in onze huidige tijd. Het moeten voldoen aan het ideaalbeeld werd namelijk niet de hele dag door ervaren en was het alleen belangrijk tijdens bijzondere momenten, zoals het zoeken naar een huwelijkspartner of tijdens officiële gelegenheden.

Maar tegenwoordig kom je het ideale lichaam op elke hoek van de straat en op bijna elk moment van de dag tegen. Ondanks dat het voor veel vrouwen onhaalbaar is identificeren we ons graag met de modellen, willen we er ook jeugdig en slank uitzien en grote ogen en volle lippen hebben.

Mode-industrie en adverteerders

Het ideale lichaam wordt ons overal voorgeschoteld. Je ziet het in winkels, in advertenties, tv en over het hele internet. Maar wie bepaalt nu eigenlijk dat schoonheidsideaal waar we zo graag op willen lijken? Daar is moeilijk de vinger op te leggen. Het is een gegeven dat de mode-industrie een grote invloed heeft op hoe wij ons lichaam zien en wat wij mooi moeten vinden. De kleding wordt getoond door dunne modellen en paspoppen, waarop de nieuwste mode het mooiste valt. Daarnaast heeft de advertentie industrie er baat bij dat wij willen zijn zoals de modellen die zij ons tonen. Omdat we wel met het ideaal identificeren maar het net niet zijn, kopen we wat ze ons aanbieden, om er wel aan te kunnen voldoen. We worden dus beïnvloed door dit lichaamsbeeld, maar waarom eigenlijk?

Dat wil je toch ook

het ideale lichaamHet ideaalbeeld dat de modewereld en adverteerders ons laat zien, wordt ook opgevolgd door influencers en beroemdheden. En deze vrouwen leven het leven dat wij wel willen hebben. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vooral kijken naar wat andere vrouwen doen en eigenlijk niet naar hoe mannen er uitzien. We willen het vooral beter doen dan de andere vrouwen en daarom is het belangrijk aan het ideaalbeeld te voldoen.

We leren door de massa-industrie dat, wie het beste voldoet aan het ideaalbeeld, daar de wereld voor open ligt. Een mooie man, een prachtig huis met een zwembad in de achtertuin, geld en de baan van onze dromen, ze zijn makkelijker bereikbaar als je net zo mooi bent als dat model in die advertentie, of die actrice uit die gave film. De druk om te voldoen aan dit ideaal is hoog want de winst is groot. Maar is dit ideaal wel haalbaar voor de ‘doorsnee vrouw’?

Een onhaalbaar ideaal

Het huidige schoonheidsideaal blijkt ons helemaal niet vrolijk te maken. Het vele beeldmateriaal en de negatieve vergelijking met ons eigen lichaam maakt dat 80% van de vrouwen die foto’s van modellen hebben bekeken, zich juist meer schamen voor hun eigen lichaam en minder tevreden zijn over hun uiterlijk. En dat terwijl wat de massa-media ons laat zien, in werkelijkheid een ideaal is dat vaak niet eens gezond is. Het verwacht van ons een te dun lichaam, met bijna onmenselijke minimale proporties dat soms uitgehongerd wordt om maar op de catwalk te mogen staan.

Zelfs modellen en bekende vrouwen blijken het moeilijk te vinden aan deze vaak onrealistische eisen te voldoen. Ze voelen zich een object van adoratie waarvan alleen het lichaam belangrijk is. Er wordt niet gekeken naar de mens achter het gezicht, hun unieke karakter en persoonlijkheid doen er niet toe. Ze moeten ons een masker tonen van iemand die ze zelf niet zijn.

De gevolgen van de huidige schoonheidsidealen

schoonheidsidealenUit een onderzoek van het merk Dove bleek dat maar 2% van de vrouwen zichzelf mooi vinden. De oorzaak blijkt de identificatie met het lichaamsideaal dat de media ons voorspiegelt en dat onrealistisch en voor velen onbereikbaar is. Niet elk lichaam is immers hetzelfde, iedereen heeft een andere levensstijl en een andere smaak. De gevolgen van het willen voldoen aan een onbereikbaar ideaal zijn soms desastreus. Van het niet goed voelen over jezelf tot het je lichaam uithongeren, we kennen allemaal wel iemand die daar onder lijdt.

Veel vrouwen zijn niet tevreden met hun lichaam en vaak wordt ook nog eens de schuld bij henzelf gelegd als ze de idealen niet halen. Je kent de oordelen wel, als je een vrouw ziet die niet aan het schoonheidsbeeld voldoet. ‘Ze eet niet gezond’, ‘ze sport waarschijnlijk niet’ of ‘die heeft geen doorzettingsvermogen om haar dieet vol te houden’. Deze oordelen geven het gevoel niet te voldoen en minderwaardig te zijn.

Echte schoonheid bepaal je zelf

We wijzen heel makkelijk naar de massamedia als de schuldige van ons gevoel van minderwaardigheid. Voor hun keuze voor dunne vrouwen in plaats van die met mooie rondingen en piekhaar. Maar ook wijzelf zeggen ja tegen dit beeld en besluiten er aan mee te willen doen. Stiekem weten we ook wel wat echte schoonheid is. Een aanstekelijke lach, prachtige natuurlijke krullen, felle ogen en flink portie humor. Sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen en een rappe tong, dat zijn de dingen die je mooi en uniek maken.

Ook al is het een moeilijke opgave je niet te veel aan te trekken van het ideaalbeeld van de media, toch is het mogelijk je ook in onze tijd goed over jezelf te voelen. Wat jouw schoonheidsideaal is, bepaal je namelijk zelf. Focus op je sterke punten, leg het vergrootglas niet meer op je imperfecties en wees tevreden met wat je wel hebt. Wat je onderscheidt van de rest is juist datgene wat je mooier maakt. Vertrouw erop dat wat je in het leven krijgt grotendeels afhangt van je unieke persoonlijkheid en je karakter en niet van je uiterlijk. Vier de verscheidenheid, want zeg nou zelf, wie wil en nu een wereld vol vrouwen die er allemaal uitzien als dezelfde paspop?

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie