Home » Beauty tips » Zo kom je van puistjes af

Zo kom je van puistjes af

Leestijd: 5 minuten

Een mooie huid zonder puistjes en oneffenheden, wie droomt daar nu niet van? Zeker als er weer een rode built tevoorschijn komt, net als je morgen die date hebt met de nieuwe liefde van je leven. Je gezicht is je visitekaartje en wil je dat die er fris en gezond uitziet. Dus hoe kom je nu van die puistjes af? In dit artikel geven we je de beste tips voor acute actie, maar ook voor op langer termijn, zodat de puistjes ook echt wegblijven.

Wat je vooral niet moet doen

Het is een grote verleiding. Je ziet een puist opkomen en om er maar snel vanaf te zijn, knijp je hem maar even uit. Hoe handig het ook lijkt, deze snelle oplossing kan je al gauw grotere huidproblemen geven, zoals een ontsteking, die kan resulteren in een litteken of juist meer puistjes. Het is beter van de puist af te blijven, want op je handen zitten veel bacteriën, die je tegenkomt op je mobiel, in de metro of de deurknop. Als deze bacteriën op de huid van je gezicht komen kunnen ze de poriën verstoppen, waardoor de talg niet weg kan en het een verdikking veroorzaakt. Als je daar met je vieze vingers nog eens bij komt, vererger je de zaak en veroorzaak je een ontsteking en meer verstopte poriën. Maar wat kun je dan wel doen?

9 tips om van puistjes af te komen

zo kom je van je puistjes afHet is dus beter om niet aan je gezicht of aan de puist te komen, maar wat mag dan wel? We hebben de beste tips voor acute actie voor je verzamelt en een lijstje gemaakt. Het beste resultaat krijg je als je daarnaast ook geduld hebt en een paar routines dagelijks doet voor een positief effect op langer termijn.

Hygiëne

Een goede hygiëne is belangrijk, zeker omdat de meeste puistjes worden veroorzaakt door bacteriën. Een goede hygiëne stopt alleen niet bij het goed wassen van je handen en het zo min mogelijk aanraken van je gezicht. Gebruik een spateltje bij het gebruiken van crèmes. Zo kom je niet steeds met je vingers in de pot. Verschoon ook regelmatig je kussensloop, een van de favoriete plekken van bacteriën. En verwijder ‘s avonds altijd je make-up, want dat verstopt ook je poriën. Een schone huid kan zich immers beter herstellen gedurende de nacht.

Voldoende nachtrust

Zorg voor genoeg slaap. De uurtjes dat je slaapt zijn het moment waarop je lichaam zich hersteld van de dag. Overdag heeft de huid het soms zwaar te verduren. Je zit lekker in de zon, loopt in een stevig windje of is het erg droog weer. Je komt in aanraking met bacteriën en ander vuil en daar moet de huid van bijkomen.’s Nachts vernieuwt de huid zich door oude cellen los te laten en nieuwe te vormen, natuurlijk wil je dat deze gezond en fris zijn.

Drinken, drinken, drinken

Het klopt echt. Drink voldoende. De juiste hoeveelheid dat is natuurlijk anders voor ieder mens, maar gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht heeft je lichaam echt nodig per dag. En dan het liefst water. Koffie en alcohol dehydreren en geven je lichaam niet de vocht die het nodig heeft. Water is een belangrijke voedingsstof voor veel processen in het lichaam, ook voor de functie van de huid. Het helpt de afvoer van afvalstoffen en het zorgt voor een goede doorbloeding, waardoor je huid er gezond en fris van kleur uit ziet.

Gezond eten

Een gezond dieet zorgt voor een gezond lichaam en een goede werking van de spijsvertering, zodat de juiste voedingsstoffen binnen komen en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Als je goed voor je lichaam zorgt, zie je dat direct aan je huid. Let op wat je eet, vermijd de voeding die juist puistjes veroorzaakt en eet voedsel dat reinigt.

Baking soda

Baking soda is een van de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je in acute gevallen op een puist kan smeren, maar als scrub ook goed werkt als dagelijkse preventieve behandeling. Maak met water en soda een papje en gebruik dit als scrub om de dode huidcellen weg te scrubben, zodat die de poriën niet kunnen verstoppen. Het papje kun je ook een tijdje op een puistje laten zitten.

De juiste reinigingsmiddelen

acne puistjesReinigingsmiddelen die salicylzuur, betahydroxyzuur en alphahydroxyzuur bevatten, zijn de beste reinigingsmiddelen die je kunt gebruiken. Deze zuren pakken namelijk het probleem bij de wortel aan. Ze lossen propjes in de poriën op en dringen zo diep in de huid door waar ze de talg vloeibaarder maken, zodat die makkelijker naar buiten afgevoerd kan komen. Gebruik deze middelen ook om een opkomende puist mee aan te tippen.

Kleimasker

Neem een uurtje vrij en maak van klei een gezichtsmasker. Klei heeft de natuurlijke neiging onzuiverheden en vuil uit de poriën te trekken. Doordat de klei opdroogt, zuigt het als het ware alle vloeistoffen in zijn omgeving op. Zo ook de vetten uit de poriën. Maak je regelmatig een kleimasker, dan reinig je je huid grondig en dieper dan met een tonic of een washandje.

Retinoïden

Dit middel vind je in antipukkel- en antirimpelcrèmes. Het zit bomvol vitamine A en is een ingrediënt dat een helend en vernieuwend effect heeft op je huid. Het vermindert de ontstekingen en helpt je huid de oude cellen los te laten en nieuwe te creëren. Het maakt je huid strakker en verkleint grote poriën. Het is het beste verkrijgbaar via arts of dermatoloog en vooral effectief als nachtcrème.

Geitenmelk producten

Het klinkt raar, producten met vettige melk, maar zeker voor een gevoelige huid is geitenmelk een verademing. Het bevat de juiste vetten voor een goede voeding van de huid, vitamine A en mineralen als magnesium en selenium. Geitenmelk is Ph-neutraal en irriteert de huid niet. Gebruik het vooral in de vorm van een zeep, waarmee je dagelijks je gezicht wast. Kies een zeep met zo min mogelijk andere toevoegingen zoals parabenen, die de poriën weer kunnen verstoppen.

Nog een aantal opmerkingen

Nooit Meer Acne MethodeZoals met alles, overdaad schaad. Heb je puistjes, dan is het verleidelijk om elke crème en middeltje te gebruiken. Maar het is beter je bij een product voor de reiniging te houden en een voor de verzorging. Ook zijn er crèmes die juist de poriën dicht smeren, wat een averechts effect heeft. Kijk dus goed op de labels. Met make-up kun je beter zuinig zijn, want ook dat smeert de poriën dicht. Zoek vooral wat bij jouw huid past. Niemand is hetzelfde, dus werken sommige middelen wel bij een ander en niet bij jou. Heb geduld en geef je huid de tijd om te herstellen. Helpen deze tips je niet, dan heb je misschien een vorm van acne en dan zou de Nooit Meer Acne Methode je kunnen helpen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie

error: Content is protected !!